Wednesday, April 14, 2004

Tat Nanas

Inti:
2 biji nanas - kisar dan buang separuh air
-- Masak dalam non-sticky kuali. Bila dah nak kering letak gula, manis sesedap rasa. Masak sampai inti jadi sticky.

Kulit:
1 cawan butter
1/4 cawan gula
Sedikit garam
Essence vanilla (kalau tak silap 1 sudu)
1 sudu baking powder
1 biji telur
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan tepung jagung
-- Pukul butter, gula, garam, essence vanilla, baking powder. Masukkan telur, pukul lagi. Bila dah sebati, selang-seli kacau dan masukkan campuran tepung gandum dan tepung jagung. Pukul sampai jadi 'do' (macam buat roti atau donut). Kalau masih basah, tambah lagi tepung. Kalau dah kering sampai tak dapat nak guna senduk atau mesin, pukul pakai tangan. Lenyek la sepuas hati boleh jadi cara melepas geram, yeah!!

Buat:
-- Leperkan 'do' macam roti canai, tak perlu tebal2. Pastu letak la inti tu memanjang. Gulung kulit tu membaluti inti. Gulung biar kulit tu selapis je, tak perlu nak sampai jadi beberapa lapis. Satu lapis je cukup, nanti bila bakar tebal la kulitnya tu nanti. Inti tu, jangan letak banyak sangat nanti nak potong. Pastu apa lagi, potong. Susun. Sapu kuning telur kat bahagian atas. Bakar dalam suhu 250 darjah.

-- Siap dan makan. Sedap? kena la rasa...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home