Saturday, December 20, 2003

Kuih TIRAM ASLI

Bahan
600gm tepung gandum
2 cawan gula halus
2 cawan air panas suam
1 camca teh serbuk penaik
2 biji telortelur
1 botol minyak untuk menggoreng

Inti
1/2 cawan minyak kelapa & dipanaskan dalam kuali. Tuang 1/2 cawan tepung gandum (digoreng hingga kuning) dan kemudian disejukkan.

Cara
1) Pukul telur hingga kembang. Kemudian masukkan tepung gandum bersama serbuk penaik & uli dengan air hingga lembut.
2) Canai nipis-nipis & sapu intinya kemudian digulung untuk dipotong. Canai semula sebelum ianya digoreng.
3) Apabila warnanya bertukar kekuningan angkat & toskan minyak. Biarkan ianya sejuk seketika sebelum ditabur gula halus di atasnya.


Sumber: Tak ingat la, yang pasti majalah dari mesia kat umah Kak Nana

0 Comments:

Post a Comment

<< Home